Search This Blog

Wednesday, August 17, 2011

Intro SIRI PENGEMBARAAN ENID BLYTON

Hampir 2 bulan tak review buku walaupun selalu baca buku terutama buku-buku yang baru aku jumpa masa keluar menjelajah cuti-cuti bersama keluarga sambil mencari buku. Bulan Jun 2011, ada aku pergi ke Ipoh untuk bercuti sambil singgah di Wacana Siri Bercakap Dengan Jin. Selain itu singgah juga di Novel Hut tapi jumpa satu buku lama je yang menarik.

Memang aku antara penggemar siri SBDJ ini tapi tak dapat buat review buku-bukunya sebab kesemuanya 16 buku koleksi aku dah hilang. Nasib baik banyak blog-blog yang menyiarkan ceritanya. Boleh lah aku ambil dan pindah dalam telefon, senang baca bila terluang. Tapi kalau ada buku-buku asal lagi best sebab ilustrasinya melekat dalam kepala selain tulisan. Kesempatan bertemu sendiri Saudara Tamar Jalis memang kenangan hebat sepanjang hayat.

OK, siri seterusnya yang nak aku review adalah Siri Pengembaraan Enid Blyton. Sebenarnya walaupun aku peminat setia tulisan-tulisannya, tapi siri ini aku tak pernah baca masa budak-budak. Sayang sungguh sebab tak dapat merasai pengembaraan melalui buku-buku ini sewaktu kanak-kanak. Tak tahulah, mungkin sebab tak diterjemahkan oleh Fargoes atau Hasratpelajar kot sebab edisi yang aku baru beli ini terbitan tahun 1992 oleh Penerbit Pan Earth Sdn Bhd. Tapi pernah aku nampak tajuk-tajuknya di kulit belakang buku-buku terbitan Hasratpelajar tahun 1987, cuma tak tahu pulak ceritanya menyeronokkan.

Tajuk-tajuk dalam siri ini seperti yang berikan oleh Penerbit Pan Earth Sdn Bhd ialah

1. Pengembaraan Di Pulau
2. Pengembaraan Di Istana
3. Pengembaraan Di Lembah Terasing
4. Pengembaraan Di Lautan
5. Pengembaraan Di Gunung
6. Pengembaraan Di Kapal
7. Pengembaraan Di Sarkas
8. Pengembaraan Menyusuri Sungai

Tajuk asal Bahasa Inggeris pula ialah

1. 1944 The Island of Adventure
2. 1946 The Castle of Adventure
3. 1947 The Valley of Adventure
4. 1948 The Sea of Adventure
5. 1949 The Mountain of Adventure
6. 1950 The Ship of Adventure
7. 1952 The Circus of Adventure
8. 1955 The River of Adventure

Tapi ada di kulit belakang buku terbitan Hasratpelajar tahun 1987 memberitahu ada antara siri ini turut diterbitkan tetapi dengan nama lain iaitu

1. Sungai Pengembaraan
2. Pengembaraan Dengan Sarkas

Tajuk lain tak tahu macamana bunyinya. Buku yang aku ada cuma 2 iaitu Pengembaraan Di Istana dan Pengembaraan Di Lembah Terasing.

Apa kelainan buku-buku terjemahan Penerbit Pan Earth Sdn Bhd ni ialah mereka mengekalkan nama watak dan nama tempat seperti karya asal. Agak sama dengan cara yang diambil Federal Publication







semasa menerbitkan siri Lima Sekawan.

Bagi aku tak begitu menyeronokkan sebab nama watak tu nama yang asing manakala tempat-tempatnya juga tiada di Malaysia. Tak pasti apa nama watak dan tempat dalam edisi Hasratpelajar tahun 1987 tu tapi inilah nama-nama watak dalam Siri Pengembaraan Enid Blyton terjemahan Penerbit Pan Earth Sdn Bhd yang seperti karya asalnya

1. Jack
2. Philip
3. Lucy Ann
4. Dinah
5. Kiki iaitu seekor burung kakaktua

Jack dan Lucy Ann adik beradik, begitu juga Philip dan Dinah tetapi hubungan mereka berbeza. Jack dan Lucy Ann digambarkan sangat mesra manakala Phlip dan Dinah selalu bergaduh. Jack ada seekor burung kakaktua iaitu Kiki yang sangat becok, Philip pula boleh berkawan binatang-binatang mana yang disukainya.

Jack dan Lucy Ann anak yatim piatu manakala Philip dan Dinah masih mempunyai ibu iaitu Puan Mannering. Setiap kali pengembaraan bermula, kelima-lima watak utama ini akan turut ditemani Bill Smug iaitu seorang polis/detektif.

Pengembaraan mereka sangat luas sehingga melampaui sempadan negara dan benua, kat sini aku kagum jugak dengan imaginasi Enid Blyton walaupun menulis buku untuk budak-budak tapi beliau mampu membawa cerita-cerita di luar Eropah.

Tema pengembaraan ini juga agak berat kerana melibatkan kisah-kisah pengganas dan kekacauan politik atau peperangan. Mujur lah kot aku tak jumpa dan baca masa budak-budak sebab mungkin pening. Hehehe

Walau bagaimanapun, aku baru sahaja baca 3 buku iaitu 2 yang dah dialih bahasa dan satu lagi versi asal The Island of Adventure. Dari apa yang aku tahu melalui pembacaan di internet, cerita Pengembaraan Di Lembah Terasing atau The Valley Of adventure adalah kisah terbaik dalam siri ini dan aku pun turut bersetuju walaupun kisah lain belum baca. Tapi takpa, akan cari lagi selepas ini edisi terjemannya. Dan yang pasti, memang ketiga-tiga buku ini menyeronokkan walaupun aku baca masa dah berumur 35 tahun. Masih belum terlewat merasai pengembaraan ini kan. Itulah indahnya apa yang dapat kita buat dengan membaca.

Info terbaru....baru terlihat kulit buku-buku 1974 ini, yahoo.....
Dan berjaya memiliki buku-buku tahun 1987 ini
Selamat menatap kulit bukunya

70 comments:

  1. mana saya boleh dptkan koleksi buku ni ye?

    ms sekolah rendah dulu saya memang suka sangat buku² ni

    tapi pinjam di library.

    ReplyDelete
  2. Siri Pengembaraan ke ? Jarang saya jumpa orang yang minat siri ni. Penerbitan Fargoes terbaru pun takda ulang cetak cerita ni. 'A rare collection' lah katakan. Selamat mencari di kedai-kedai buku terpakai. Kat Johor ada satu, Ipoh ada satu, Penang ada banyak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. selain chowrasta kat mane lagi nk cari ye?kedai2 di mane?lorong kulit adeke?

      Delete
    2. Wow..info yang menarik. Thanks Bro...pagi ni baru tau ade lorong kulit...kat Penang jugak ni...mungkin ade kot..

      Delete
  3. salam bole tak bg kedai buku yg jual buku ni..satu kl cari siri pengembaraan enid blyton ni x pernah jumpa.klu dpt pls pm sy bole?
    nak sgt2 buku ni. semua sy dah pnh baca time kaqnak2 dlu adventure siri ni tp pinjam kat library je.

    my email: ernie_mu@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba Google kedai buku terpakai di KL, mesti dapat beberapa nama kedai n lokasinya. Selamat mengembara...

      Delete
    2. Wah! Ramai rupanya peminat buku cerita ni. Kami di Koperasi USM Bhd ada koleksi story books Enid Blyton, Nancy Drew, Hardy Boys, Goosebumps (in English). Sekiranya berminat boleh contact nafizah_usmcoop@yahoo.com. Terima kasih tuan tanah, tumpang iklan.

      Delete
  4. saya pon same...dh merata tmpt saya cri buku koleksi siri pengembaraan enid blyton ni...x smpi skrng x jumpa2 gak..ape dh hbis stok ke?,,.hmmm..:(..sape2 yg tau tmpt jual buku ni.tlong beritau yerk..plss..

    ReplyDelete
  5. Sy dpt bce 2 cite je..pengembaraan di istana/lembah terasing..mse tu darjah 4 ke 5..siap pinjam buku x pulang pasal takjub sgt ngn cte ni..la ni bku tu dh ntah ke mne..syg sgguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun berapa tuh...rasanya edisi Pan Earth ni keluar tahun 1992. Kalau edisi Fargoes memang best

      Delete
  6. sy dah baca 4 daripada 8 citernya..memang best! sampai sekarang duk cari buku citer ni tapi x jumpe2 :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap dapat kongsi view berkenaan cerita ni

      Delete
  7. best2...smua bku ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap dapat kongsi view berkenaan cerita ni

      Delete
  8. Cari kt perpustakaan negara bhgian kanak2..ada pnh jupe tp da agak lusuh...

    ReplyDelete
  9. saya pun nak jugak buku ni...lama dah saya cari kelapan2 buku ni...saya dah baca pengembaraan di lembah terasing...kalau boleh saya nak order...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi email, softcopy yang ada cuma 4 buku je...yang lain saya pun belum penah jumpa n baca.

      Delete
    2. Email kt saya jugak boleh ke?... masa kecik selalu baca tp skrg cari x jumpa. ..

      Delete
    3. Dulu sy penah bc semua buku ni masa skolah rndah.. tp dlm simpanan ada 1 je yg tajuk lembah terasing.. boleh emelkan sy softcopy tajuk2 yg ada?? neerza776@gmail.com

      Delete
    4. Ada softcopy. ke? boleh email kan kat saya
      mayganilabu@gmail.com. saya sangat berterima kasih kepda tuan punya blog yg sudi review buku-buku rare. saya memang minat sangat buku-buku ni masa zaman sekolah dulu, merata cari tak jumpa. dulu pernah terjumpa pengembaraan di istana kat library awam.

      Delete
    5. ni mmg buku cerita yg sy selalu pnjm masa skolah rendah...favourite buku pengembaraan. boleh emelkan kat saya x? ariqnia@gmail.com ...tq sgt sbb mmg mencari buku ini utk koleksi & kenangan. tq

      Delete
    6. salam..omgee..leh tak saya dapatkan softcopy cerita pengembaraan enid blyton ni gak..!! sumpah saya minat gile dulu baca kesemua pengembaraan..masa kanak2 memang rasa macam termasuk dlm kisah journey diorang..rindu sgt nak mengembara ngn dorang lagi..susah nak cari koleksi buku2 ni dalam versi bahasa.aritu pg big bad wolf..ada cuma edisi bahasa inggeris je..hurmm.... pls admin..nak soft copy pliss..
      email saya: mzaki@bernama.com

      Delete
  10. Email juga pd saya boleh ke?...dulu kecik2 suka baca tp skrg cari dh x jumpa ; (

    ReplyDelete
  11. Email juga pd saya boleh ke?...dulu kecik2 suka baca tp skrg cari dh x jumpa ; (

    ReplyDelete
  12. as salam dune, sy Nana, boleh email kat sy tak koleksi siri pengembaraan ni? email: qieyrana82@gmail.com
    sy juga ada koleksi 5 Sekawan, Siri Salma, Siri Hadi, Siri Sekolah Seri Melur & Tengku Asyikin, Siri 5 Penyiasat & Siri Misteri.... Hope we can share

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi nana bolehtah hantar copy dia softcopy ker per kat email saya smua koleksi awak: arjunrampal82@gmail.com. tq

      Delete
    2. Hi.. boleh hantar dekat saya jugak tak semua koleksi awak.. email sy skylineMetalblue@gmail.com... terima kasih

      Delete
  13. saya pun nak minta email apa2 saja cerita pengembaraan enid blyton. rindu betul mau baca buku2 ni. email saya davinakasiman78@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  14. assalam..saya dah baca kesemua siri ini masa sekolah rendah dulu..dulu saya seorang pustakawan so boleh pinjam banyak n pulang lambat..hehe..memang menyeronokkan dan sangat berimaginasi walaupun masa tuh saya baru darjah 4,5..sesiapa yang nak baca siri ini online boleh ke http://www.enidblytonsociety.co.uk/adventure-series.php complete..siri tv juga ada cuma x full episod

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seorang pustakawan ? Wahaha saya pun penah bercita nak jadi jugak mase sekolah sebab nak membaca je kerjanya. TQ for sharing

      Delete
  15. Hai peminat buku2 ni jugak kat brunei susah sngat nak cri. Emailkan saya softcopy... tolong yek. Email saya : arjunrampal82@gmail.com semuapun boleh. Jasa baik anda sngat2 saya hargai.

    ReplyDelete
  16. Boleh sent kat email saya gak: arjunrampal82@gmail.com. jasa baik anda sngat2 saya hargai. Kat brunei nih susah nak cri

    ReplyDelete
  17. salam admin yg baik hati...Emailkan saya softcopy.. Email saya : ikhwan927@gmail.com..
    hehe..tq

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum admin.. saya nak mintak tolong emailkan softcopy buku yang admin ada boleh? Ni email saya yongizatie88@gmail.com. Terima kasih ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, sahabat sekalian. Saya tengah belajar google doc. Kalu dah jadi saya share link di page ini kelak bagi buku-buku scanbook yang ada. TQ

      Delete
    2. Admin..salam2...
      Saya mmg peminta setia siri nih..pernah gelisah sampai berjam2 tunggu bas perpustakaan bergerak sampai skolah dulu2..anda telah membongkar imaginasi ceria ketika zaman sekolah bila admin tulis artikel nih..mohon jasaaaaa baik utk share crita tu dgn saya ok..jika ada
      a_za72@yahoo.com
      Cegu Az...(^,^)

      Delete
  19. Assalam, dh lama saya cari, Alhamdulillah terjumpa blog ni, dulu zaman sekolah endah suka sangat baca buku koleksi dari enid blyton ni, tolong emailkan saya softcopy untuk apa2 koleksi enid blyton yg ada ya, esp. Pulau Rahsia. rindu sangat2 nak baca... macam nak nangis dh.. :'( kalau ada sesapa jual koleksi ni saya nak beli, nak bagi anak2 pulak baca nanti.. tolong ya admin.. emailkan rosanira24@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  20. Assalam, dh lama saya cari, Alhamdulillah terjumpa blog ni, dulu zaman sekolah endah suka sangat baca buku koleksi dari enid blyton ni, tolong emailkan saya softcopy untuk apa2 koleksi enid blyton yg ada ya, esp. Pulau Rahsia. rindu sangat2 nak baca... macam nak nangis dh.. :'( kalau ada sesapa jual koleksi ni saya nak beli, nak bagi anak2 pulak baca nanti.. tolong ya admin.. emailkan rosanira24@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  21. Halo, terkejut saya bila baca blog ni. Memamg tak ramai yang minat siri pengembaraan kalau dibandingkan dengan siri macam salma dan hadi. Saya peminat setia siri ni. Kalau tau tempat nak beli tau sesiapa nak jual boleh bagitau saya. dah merata dah cari. Kalau boleh, saya mintak2 sangat admin boleh email kat soft copy yang ada ke joycej_may@hotmail.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
  22. Salam Admin Boleh email kn soft copy kpd sy. Puas cari, even di Badan bookstore Angsana pun tak jumpa. Terima kasih. Buku2 ni sgt nostalgia. as.serialam@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Hi Admin. Saya dh lame cari buku2 ni. Mmg famous zaman 90an. Masa tu masih kecik lagi tp mmg minat membaca. Boleh send Softcopy ke xventurexgil@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Admin pliz email softcopy mana2 buku enid blyton dalam bahasa melayu ke thedin.7@gmail.com
    Thnks:)

    ReplyDelete
  25. admin...boleh tak emailkan softcopy novel enid blyton ke hazliza_fi@yahoo.com. Saya dh cari merata kat area kuala terengganu..rindu nak baca...

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum....

    Admin, boleh email kan softcopy semua cerita yg ada pada hazliza_fi@yahoo.com..

    Terima kasih

    Ct

    ReplyDelete
  27. Wah xsangka jupe blog ni. Sy minat sgt siri enid blyton mase skolah rendah. Rindu nye nk bace semula siri pengembaraan ni. Klau xkeberatan mohon admin emailkn. Tq.. mc_zai81@hotmail.com..

    ReplyDelete
  28. salam...blh tak emailkan ke 4 softcopy tu pada saya...kalau tak keberatan...salbiahdeman83@gmail.com

    ReplyDelete
  29. Saya antara peminat buku enid.blyton..dulu semasa darjah 2 hingga 6 buku 2 ni la jadi peneman hidup..sbb dulu duk ngan opah aje..so xde sesiapa d umah...so dgn membaca berjam jam pn xjemu

    ReplyDelete
  30. Saya antara peminat buku enid.blyton..dulu semasa darjah 2 hingga 6 buku 2 ni la jadi peneman hidup..sbb dulu duk ngan opah aje..so xde sesiapa d umah...so dgn membaca berjam jam pn xjemu

    ReplyDelete
  31. Emailkan kpd saya jgk kuntakinte169@gmail.com

    Tajuk bebas..xkesah.

    ReplyDelete
  32. Saya nak juga shimuniri@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Sy pom nk jgk softcopy..email waniey.rania@gmail.com

    ReplyDelete
  34. Sy pom nk jgk softcopy..email waniey.rania@gmail.com

    ReplyDelete
  35. Saya nak jugak..tolong ya.miraeeee@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  36. Saya nak juga admin raudhah.aurikel@gmail.com..kalo edisi bahasa inggeris saya ada jumpa website yg ltk free pdf secara online.

    ReplyDelete
  37. Admin... boleh tlg emailkan pada saya juga??? Nak sangat2!!!!! Please...

    maisarahc4life@gmail.com

    Alhmdlh... terima kasih byk2..

    ReplyDelete
  38. Sy pn nk.. tlg ye. Email L4_LEVEL@YAHOO.COM
    mmg nostalgia sgt2 bku2 enid blyton. Payah bkn main nk cari..tq..

    ReplyDelete
  39. Saya nak juga..email ke nuraqwa1988@yahoo.com

    ReplyDelete
  40. Saya nak juga..email ke nuraqwa1988@yahoo.com

    ReplyDelete
  41. SALAM
    kalau tak keberatan saya pun nak jugak...boleh tak email saya softcopy novel tu..
    my email : godia_maniax@yahoo.com

    ReplyDelete
  42. sy ada lebih 15 buku enid blyton (buku lama) bahasa inggeris untuk dijual..COD area KL saja . boleh email shikahstuff@gmail.com untuk detail. tq

    ReplyDelete
  43. mempunyai salinan (photocopy) bagi 4 buah buku setakat ini.

    Pengembaraan di Lautan;
    Pengembaraan di Istana;
    Pengembaraan di Pulau; dan
    Pengembaraan di Kapal.

    RM15 bagi setiap salinan. Whatsapp 019-6113711

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak salinan....macam mana nak dapatkan ye...

      Delete
    2. Yang nak jual salinan tu, bukan saya yea. Saya cuma sharekan. Yang penting selamat membaca.TQ

      Delete
  44. salam kak , nak salinan gak ye ..ni emel saya chintanovelle@gmail.com ..tq banyak2 kak

    ReplyDelete
  45. Boleh bagi soft copy buku Enid blyton Kat says juga..Peminat tegar tapi tak dpt cari buku2 ini..Emel saya yuriko.himiko@gmail.com..Terima kasih banyak2😃

    ReplyDelete
  46. Boleh bagi soft copy Kat says juga..Peminat tegar tapi tak jumpa buku2 ini..Emel saya yuriko.himiko@gmail.com..Terima kasih banyak2..

    ReplyDelete